AMSTERDAM - De TROS moet een boete van 35 duizend euro betalen voor het organiseren van een artiestencruise gekoppeld aan tv-opnames.

Daartoe is de omroep in hoger beroep veroordeeld. Met de opnames zou de TROS extra winst hebben gegenereerd voor Van der Valk Vakanties.

Omdat de artiesten vanwege de tv-uitzendingen afzagen van hun gebruikelijke honorarium, zou Van der Valk slechts een onkosten- en reiskostenvergoeding hebben hoeven betalen aan de betrokken artiesten. Het financiële voordeel ging naar Van der Valk.

TV Oranje had de activiteiten al in 2007 aanhangig gemaakt bij het Commissariaat voor de Media. Het tv-station spreekt al jaren van oneerlijke concurrentie en marktverstoring.

De constructie zou geen normaal economisch handelen zijn geweest. Van der Valk kon met dank aan de TROS, die veel extra reclame maakte voor actie, een meer dan normale winst op de reis maken.

Vorige maand

De rechtbank Amsterdam laat weten dat de uitspraak al vorige maand is gedaan. De TROS, die in eerste aanleg tot dezelfde boete was veroordeeld, heeft de boete niet betaald en vecht de uitspraak opnieuw aan.