HILVERSUM - Anita Witzier is maandagochtend op Q-music uitgeroepen tot de meest taalvaardige tv-presentatrice van Nederland. De Duidelijketaalprijs is een initiatief van het Taalcentrum-VU.

Witzier krijgt de prijs omdat ze volgens de onderzoekers goed praat, goed intoneert, goede vragen stelt en goed reageert op de antwoorden die ze krijgt.

Het taalgebruik van presentatrices van publieke en commerciële omroepen werd bestudeerd. De top 5 bestond alleen uit presentatrices van de publieke omroep.

De KRO-presentatrice haalde een nipte overwinning op Janine Abbring, presentatrice van Vroege Vogels. Ook Yvon Jaspers, Caroline Tensen en Mirjam Bouwman eindigden in de top 5.

Anita Witzier is verguld met de prijs. ''Taal heeft direct met mijn vak te maken dus ik ben echt heel erg blij met deze prijs'', aldus de presentatrice maandag.

Memories

Witzier heeft al zo'n 20 jaar tv-ervaring. Ze presenteert KRO Memories en Hier slapen Jullie. Vroeger presenteerde ze ook het programma Tien voor Taal.

Vorig jaar onderzocht het Taalcentrum-VU het taalgebruik van voetballers. Toen won Mark van Bommel de Duidelijketaalprijs. Het jaar daarvoor werd Alexander Pechtold uitgeroepen tot meest taalvaardige politicus.