AMSTERDAM - De klachten van Pieter Storms over een optreden van Jort Kelder in het tv-programma De wereld draait door zijn ongegrond of het is niet mogelijk er een oordeel over te vellen.

In een aflevering in september liep een discussie tussen de twee journalisten over journalistieke ethiek uit op een schreeuwpartij. Een klacht van Storms over een artikel op de door Kelder opgerichte website 925.nl is wel gegrond.

Dat heeft de Raad voor de Journalistiek onlangs geoordeeld, zo is dinsdag bekendgemaakt.

De raad zegt over de meeste klachten over het tv-optreden van Kelder niet te kunnen oordelen. Zo vond Storms het niet kunnen dat Kelder zijn echtgenote Nina Brink in de discussie betrok. Zij zat in het publiek. Volgens Storms had hij met DWDD afgesproken dat zij erbuiten zou worden gelaten. Maar de raad zegt niet te kunnen nagaan wat de afspraken precies waren en of Kelder die kende.

Onnodig grievend

Storms vond ook dat zijn opponent zich onnodig grievend uitliet, onder meer door te spreken over ''jouw geliefde, wellicht aanstaande ex’’. De raad vindt die klacht echter ongegrond. Omdat Storms de publiciteit zelf niet schuwt, moet hij tegen een ''zekere mate van kritische en polemische bejegening’’ kunnen.

Een klacht over 925.nl is wel gegrond. Die plaatste enkele dagen na de tv-uitzending een brief van een anonieme bron over de manier waarop Storms en Brink mensen aanpakken met wie ze een conflict hebben.

De raad neemt het de website kwalijk dat het echtpaar niet de mogelijkheid heeft gekregen om te reageren.