AMSTERDAM - De Nederlandse televisieproducent Endemol staat het water aan de lippen. Door aanhoudende druk op de resultaten is de schuldenlast van circa 2 miljard euro ondraaglijk geworden.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) dinsdag, op basis van gesprekken met bronnen rond de onderneming en het jaarverslag van de producent van onder meer Big Brother.

Voor de aandeelhouders Cyrte, Mediaset en Goldman Sachs dreigt een strop. Zij houden er rekening mee dat de banken hun leningen nog dit jaar opeisen, bedragen die Endemol niet kan betalen.

Om te voorkomen dat Endemol onder zijn schulden bezwijkt, hebben de aandeelhouders volgens het FD het Amerikaanse adviesbureau Houlihan Lokey in de arm genomen. Dat onderhandelt met het bankensyndicaat over een oplossing.

Schuld

De banken zouden eisen dat de aandeelhouders nieuw kapitaal steken in het bedrijf. Anders dreigen de banken hun schuld om te zetten in aandelen Endemol.

Endemol kampt met een hoge schuld doordat de private equity-bedrijven die Endemol in 2007 kochten, een deel van het aankoopbedrag als schuld op de balans van het bedrijf hebben gezet.