HILVERSUM - Medewerkers van Radio Nederland Wereldomroep (RNW) hebben deze week een wereldwijde petitie in omloop gebracht in verband met de bezuinigingen.

Dat meldde het actiecomité vrijdag. De Wereldomroep zendt uit in tien talen in landen waar geen persvrijheid heerst, om inwoners onafhankelijk nieuws te brengen.

Leden van het actiecomité willen dat de politiek eerst bedenkt wat het takenpakket van de Wereldomroep moet zijn en er daarna pas een prijskaartje aan hangt. RNW weet momenteel niet hoeveel de omroep moet bezuinigen.

Verder vreest het actiecomité dat de omroep eerst moet meedraaien in de bezuinigingsronde bij het ministerie van Cultuur, en vervolgens in die van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar komt RNW onder te vallen, zo staat in het regeerakkoord.

Bezuinigingsplannen

De Wereldomroep maakte dinsdag forse bezuinigingsplannen bekend. RNW wil de Nederlandse afdeling schrappen, waardoor radioprogramma's voor vakantiegangers, vrachtwagenchauffeurs en expats stoppen.

Waarschijnlijk verdwijnen circa 100 van de 400 banen. De Wereldomroep ziet als nieuwe kerntaak ''het wereldwijd informatie bieden aan mensen in landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is''.

Regeerakkoord

De omroep anticipeert met het nieuwe beleid op het regeerakkoord, waarin het totale budget van de publieke omroepen daalt van 900 naar 700 miljoen euro.

RNW ging er vanuit dat zijn eigen budget zou verminderen van 46 naar 36 miljoen. Later zouden bronnen rondom het kabinet hebben gezegd dat er slechts 10 miljoen euro subsidie overblijft voor de Wereldomroep.