HILVERSUM - Als Radio Nederland Wereldomroep minder dan een kwart aan subsidie overhoudt, dan is er sprake van onevenredig en onzorgvuldig bestuur.

Dit zegt directeur Jan Hoek van de Wereldomroep in een reactie op berichtgeving van RTL Nieuws. Die meldde dinsdag op basis van bronnen rond het kabinet dat de Wereldomroep nog maar 10 miljoen euro overhoudt van het huidige budget van 46 miljoen euro.

''Ik kan mij dat niet voorstellen'', reageert Hoek, die dinsdag zelf een nieuwe koers aankondigde. De omroep stopt met het uitzenden van Nederlandstalige programma's, waarmee 10 miljoen euro zal worden bespaard.

Honderd van de vierhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen.

Persvrijheidsactiviteiten

Het kabinet zou alleen nog willen betalen voor persvrijheidsactiviteiten van de Wereldomroep. Hoek heeft nog geen bericht ontvangen van de ministeries Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij kan de berichtgeving niet bevestigen.

Hoek: ''We hebben een serieus voorstel gedaan voor een nieuwe koers inclusief forse bezuinigingen. Volgens ons geldt bij de bezuinigingen voor de publieke omroep gelijke monniken, gelijke kappen, anders zou er sprake zijn van onevenredig en onzorgvuldig bestuur.''

Hoek baseert zijn eigen bezuinigingsplan op de 200 miljoen euro die de publieke omroepen gezamenlijk moeten besparen.