
Fikse bezuinigingen bij Wereldomroep
De Wereldomroep blijft wel nog actief als calamiteitenzender en blijft specifieke informatie voor expats geven.
Dat is onderdeel van de nieuwe koers die Radio Nederland Wereldomroep dinsdag bekendmaakte. Die houdt ook in dat het budget omlaaggaat van 46 miljoen euro naar 36 miljoen euro. Waarschijnlijk worden ongeveer 100 arbeidsplaatsen geschrapt.
De Wereldomroep ziet als zijn nieuwe kerntaak ''het wereldwijd informatie bieden aan mensen in landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is.''
Persvrijheid
Volgens algemeen directeur Jan Hoek sluit de Wereldomroep daarmee goed aan bij het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ook persvrijheid en het uitdragen van Nederlandse waarden bevordert.
De omroep anticipeert met het nieuwe beleid op een verwachte gedetailleerde uitwerking van het regeerakkoord.
Krap
Uit recent onderzoek blijkt dat krap 30 procent van de wereldbevolking toegang heeft tot internet en daarvan kan niet iedereen vrij informatie op het wereldwijde web vergaren, aldus de omroeporganisatie. De Wereldomroep wil ook die mensen bereiken.
Hoek: ''Het grootste deel van ons publiek bereiken wij via lokale mediaorganisaties, die content van de Wereldomroep overnemen. Zo bereikt de Wereldomroep tientallen miljoenen mensen in hun eigen taal, met hun eigen informatiebehoefte.''
Ondanks de nieuwe koers blijft de Wereldomroep ook informatie voor expats verspreiden, omdat zij behoefte hebben aan specifieke informatie over bijvoorbeeld verkiezingen, sociale zekerheid en pensioenen in hun moederland.
Medewerkers
Medewerkers zijn boos over de plannen van de directie. Het personeel spreekt in een verklaring van ''een onterechte en onbegrijpelijke keuze. Daarmee wordt kerntaak één in feite opgeheven: het informeren van Nederlanders in het buitenland’’.
Volgens de medewerkers is de zender een aanvulling op andere media. ''De Wereldomroep biedt unieke Nederlandstalige informatie via radio en internet die andere Nederlandse media niet geven. Bijvoorbeeld over wonen en werken in het buitenland, emigratie, remigratie, regelgeving, paspoortkwesties, internationaal zaken doen en stemmen in het buitenland.’’
Het personeel wist al langer van de plannen van de directie en is daarom al twee weken geleden een petitie op internet begonnen. Die was dinsdag ondertekend door ruim 2000 personen. De medewerkers zullen haar later aanbieden aan de Tweede Kamer. Ook is er een speciale actiewebsite met onder meer informatie over de Nederlandse redactie van de omroep.