AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner, over de inzet van een AIVD-agent als journalist.

De geheime dienst zou ex-agent Paul Kraaijer onder de dekmantel van journalist hebben ingezet voor onderzoek naar extreem linkse organisaties.

''Als dit waar is, is dit schadelijk voor de beroepsgroep'', benadrukt Thomas Bruning van de journalistenbond maandag.

''Dit zet de geloofwaardigheid van journalisten onder druk'', vindt hij. ''Dat kan ze hinderen in hun werk.''

Als deze werkwijze uit noodzaak zou zijn gehanteerd bij een concrete dreiging van een terroristische aanslag, dan had Bruning zich er ''nog iets bij kunnen voorstellen''. Maar in dit geval gaat het volgens hem om onderzoek van een hele andere orde.

Een woordvoerster van de AIVD kan deze kwestie noch ontkennen noch bevestigen.

Vegan Streaker

De zaak kwam naar buiten door berichtgeving in De Telegraaf. Daarna stelde Kraaijer in het televisieprogramma Nieuwsuur stelde dat hij als mol van de AIVD een laptop van dierenactivist Peter Janssen had geprepareerd.

De advocaat van Janssen, Gerard Spong, vermoedt daarom dat het bewijs tegen zijn cliënt onrechtmatig is verkregen. Dat zou volgens de raadsman reden kunnen zijn om het proces tegen Janssen, die ook bekend staat als de Vegan Streaker, te heropenen.

Uitlokking

Spong vrijdag in het televisieprogramma Nieuwsuur: ''Als blijkt dat hij invloed heeft gehad op de Vegan Streaker, dat hij hem heeft uitgelokt of in ieder geval ernstig heeft aangezet tot het plegen van die daden waar hij voor veroordeeld is, dan zullen we toch het proces moeten heropenen.''

Dierenactivist Janssen werd in 2010 veroordeeld tot een celstraf van 265 dagen, waarvan hij er 180 niet hoefde uit te zitten en een werkstraf van 240 uur. Hij kreeg zijn straf voor brandstichting en het vrijlaten van 2500 nertsen.