AMSTERDAM - SBS heeft belangstelling om de taak van de Amsterdamse stadszender AT5 over te nemen.

Het onlangs door Sanoma en Talpa overgenomen tv-concern is een van de tien kandidaten die bij de gemeente Amsterdam interesse hebben getoond vanaf 2013 stads-tv te verzorgen. Dit schreef wethouder Carolien Gehrels vrijdag aan de gemeenteraad.

AT5 kampt al jaren met financiële problemen. De gemeenteraad besloot daarom een competitie op te zetten voor belangstellende partijen. In het voorjaar van 2012 vindt de selectie plaats, waarbij ook AT5 kans maakt. De gemeenteraad vergadert op 15 juni over dit onderwerp.

Partijen

De tien partijen die belangstelling hebben getoond zijn naast SBS: RTV Noord-Holland, Het Parool, AVRO, Tuvalu Media , Team Tromp, NL Amsterdam, Ready TV en de Amsterdamse Kranten Produkties (uitgever van onder meer NL20). De tiende belangstellende heeft verzocht de aanmelding vertrouwelijk te behandelen.

Gehrels stelt de gemeenteraad voor een overheidscommissaris aan te stellen die de selectieprocedure kan vormgeven. De commissaris moet dit najaar met een advies komen en dient daarbij de belangstellenden te betrekken.

Overleg

De commissaris moet hiervoor in overleg met Salto, die door het Commissariaat voor de Media is aangewezen als enige zendgemachtigde voor de gemeente Amsterdam. Het is aan deze partij om de lokale nieuwsvoorziening in te kopen.

De commissaris krijgt daarnaast de opdracht de gemeenteraad dit najaar te adviseren over de financiële kaders en de benoeming van toezichthouders.