DEN HAAG - Willem Duys wás radio en televisie. Jarenlang presenteerde hij Voor de Vuist Weg (tv) en Muziek Mozaïek (radio).

Duys, die nooit een tekst voorbereidde en een encyclopedisch geheugen bezat, profileerde zich vooral als gezellige babbelaar.

''Mijn formule heeft iets kneuterigs, maar de kijker kan zichzelf erin herkennen. Die is ook niet zo slim'', zei hij.

De Vuist, zoals zijn tv-programma in de volksmond werd genoemd, drukte een stempel op de televisie in de jaren zestig en zeventig. Tussen 1 november 1963 en 11 mei 1979 maakte Willem 'O' Duys - de O stond nergens voor - ruim 170 afleveringen. Bekende Nederlanders waren graag te gast: Kan, Sonneveld en Hermans kwamen alle drie.

Hermans

Hermans introduceerde er zijn Mien, waar is m'n feestneus en Sonneveld zijn Stalmeester. Duys stelde ook 'nieuwe' artiesten voor: Adamo, Anita Kerr, George Shearing, José Feliciano, Rod McKuen.

Zittend achter een vissenkom interviewde Duys echter niet alleen artiesten, maar ook mensen met bijzondere hobby's en beroepen en uitvindingen. Sommige uitzendingen hadden hem fataal kunnen worden: hij lag eens onder een olifant en verdronk bijna met parasailing. Bijna zeven miljoen kijkers trok De Vuist in hoogtijdagen.

Tegenstanders

Tegenstanders had Duys ook. In linkse kringen werd het AVRO-kopstuk versleten voor rechtse fatsoensrakker. Dat predikaat versterkte hij door een maand voor het huwelijk van Beatrix en Claus op het televisiescherm het Wilhelmus te zingen met een zaal vol mensen. Hij wilde hiermee tegengas geven aan de antikoningshuisstemming van die tijd.

Daarnaast was er kritiek op zijn overdadige en door André van Duin met veel succes gepersifleerde gebruik van superlatieven en dweperig taalgebruik. Vooral de luisteraars van zijn radiorubriek Muziek Mozaïek kregen daarmee te maken. Muziek was Duys' passie. Thuis had hij 25.000 albums verzameld. ''Ik ben opgevoed door Bach en getroost door Mozart'', aldus Duys.

Herseninfarct

Op 27 juni 1999 presenteerde Duys voor de allerlaatste keer zijn radioprogramma op de zondagochtend. Eerder dat jaar had hij een herseninfarct gehad. Hij vond dat zijn stem daardoor te veel had geleden om nog langer te presenteren.

Duys was verder onder meer bekend als oprichter van het Grand Gala du Disque (de uitreiking van de Edisons), tennisverslaggever, columnist voor Elsevier en Story, en commentator van het Eurovisiesongfestival.

Zingen

Duys vond presteren geen prestatie: ''Een zanger moet zingen, een danser moet dansen, een acteur moet z'n tekst niet vergeten, maar mij kan niet zo gek veel gebeuren. Ik kondig wat aan, daaraan kan niet zo heel veel scheef gaan'', relativeerde hij. Hij overleed in de nacht van woensdag op donderdag op 82-jarige leeftijd.