AMSTERDAM - Columnist Syp Wynia vertrekt per direct als columnist bij het praatprogramma Buitenhof.

De columnschrijver van weekblad Elsevier houdt ermee op omdat het discussieprogramma van VPRO, VARA en de AVRO te kennen heeft gegeven in het nieuwe seizoen niet verder te willen met zijn columns.

De reden om te stoppen met de columns van Wynia is het kleine aantal e-mails dat het programma ontving naar aanleiding van zijn optredens, zegt Buitenhof-eindredacteur Corinne Hegeman tegen Elsevier. De nieuwe columnist Naema Tahir trekt volgens haar veel meer reacties.

Wynia, die sinds januari vorig jaar werkzaam was voor Buitenhof, is verbaasd over het argument. "Ik had nog nooit van die e-mailtoets gehoord."

De columnist moest nog enkele columns uitspreken voor het programma, maar ziet daar nu van af. "Ik vind het niet verstandig voor columnisten om genadebrood te eten."

Jammer

Buitenhof vindt het jammer dat de Wynia er direct mee stopt. Er is nog geen vervanger gevonden.

In 2007 werd Joshua Livestro al na korte tijd de wacht aangezegd als columnist voor Buitenhof, als opvolger van Ronald Plasterk. Hij kreeg na acht columns te horen dat hij niet meer terug hoefde te komen, omdat de kwaliteit van zijn column te wensen over liet. Livestro zelf zei dat hij was ontslagen vanwege zijn rechtse opvattingen.