Dierenbescherming stelt radio- en tv-code op

DEN HAAG - De Dierenbescherming presenteert vrijdag een code waarin de organisatie voorschrijft hoe radio- en televisieprogramma's met dieren moeten omgaan.

Dit doen zij naar aanleiding van klachten die zij ontvingen over het RTL5-programma Echte meisjes in de jungle. Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten.

In het programma moesten de meisjes een kip slachten. ''Dat gebeurde op een erg dieronvriendelijke manier'', laat een woordvoerder weten. De beelden leverden daarom veel boze reacties op.

Code ondertekenen

Het doel van de code is het voorkomen van dierenleed in programma's waarin dieren worden getoond. De organisatie hoopt dat veel omroepen de code zullen ondertekenen. Overigens kan de Dierenbescherming de tv-programma's daarna niet verplichten geen dieren meer in te zetten.

In de code staat onder meer dat dieren niet mishandeld of gedood mogen worden, opnames van dieren mogen in principe alleen in hun natuurlijke omgeving worden gemaakt. Daarnaast mogen programma's alleen dieren die daar geschikt voor zijn naar een studio halen.

'Goed initiatief'

De Dierenbescherming ontving ook klachten over Total Blackout (Veronica), Madiwodovrijdagshow (VARA-BNN), Secret Story (NET5), How To Stay Alive (BNN) en Mijn vader is de beste (TROS). In dat laatste programma moesten vaders met hun mond een stuk kaas uit een bak met muizen halen.

Een woordvoerster van RTL zei dat de code ''op zich wel een goed initiatief’’ is. ''Wij vinden het goed dat er nagedacht wordt over het omgaan met dieren."

Regelgeving

Of RTL de code ook gaat ondertekenen, is echter nog niet duidelijk. Het bedrijf kreeg de code vrijdag pas onder ogen en wil hem eerst bestuderen. ''Het is jammer dat we er niet bij betrokken waren", aldus de woordvoerster. Zij wees er ook op dat er al wet- en regelgeving is over het omgaan met dieren.

Een woordvoerster van de TROS zei vrijdag dat de omroep ''onderschrijft dat iedereen zorgvuldig moet omgaan met het welzijn van dieren in programma's". ''Dat deden wij al en zullen we blijven doen." Of de omroep de code ondertekent, kon ze echter niet zeggen.

Lees meer over:
Tip de redactie