AMSTERDAM - De Populistische Omroep Nederland (PON) gaat aangifte doen tegen de VARA en Paul de Leeuw wegens het aanzetten tot geweld tegen Geert Wilders. Volgens de omroep hebben meer bekendheden zich schuldig gemaakt aan het zwartmaken van de politicus.

Ook tegen Peter R. de Vries, publicist Thomas van der Dunk, PvdA-politica Fatima Elatik, cartoonist Adriaan Soeterboek en blogger Michiel Blok wordt daarom aangifte gedaan.

"Paul de Leeuw wenste Geert Wilders dood in een liedje", zegt omroepvoorzitter Ronald Katee. "Dat kun je grappig vinden, maar dat vinden wij niet."

Verder liet Peter R. de Vries zich bij Pauw en Witteman volgens de omroep onheus uit door de huidige politieke situatie in Nederland te vergelijken met die van de jaren dertig. Katee verwijt de VARA 'een podium aan dit soort geluiden te geven'.

Pim Fortuyn

Volgens de PON werd de toon voor het debat over Wilders al gezet met het 'demoniseren' van Pim Fortuyn.

"De daarbij gebruikte methode van gelijkstelling en vergelijking van Fortuyn met Mussolini en Hitler en diens partij de LPF met het fascisme en nazisme, wordt nu opnieuw gebruikt om ook het liquideren van Geert Wilders gerechtvaardigd te laten lijken."

Publiek bestel

De PON wil in 2015 onderdeel uitmaken van het publieke bestel. De organisatie wil een rechtse omroep zijn in het bestel 'dat nu alleen ruimte biedt aan linkse omroepen'. De VARA was woensdag niet op de hoogte van de aanklacht en wilde daarom nog niet reageren.