HILVERSUM - Meer dan 2,2 miljoen Nederlanders hebben vrijdag op televisie naar het huwelijk van de Britse prins William en Kate Middleton gekeken. Dit heeft de NOS zaterdag bekendgemaakt.

Om 13.12 u had het kijkcijferaantal een piek en zaten 2,7 miljoen mensen aan de buis gekluisterd. ''Op dat moment begon de rijtour'', zegt een woordvoerster van de NOS.

Wereldwijd hebben honderden miljoenen mensen de ceremonie op televisie gekeken.

Het stel gaf elkaar in de kerk Westminster Abbey in de Britse hoofdstad Londen het jawoord. Dat gebeurde in het bijzin van bijna tweeduizend gasten, onder wie prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Na de huwelijksvoltrekking trok het bruidspaar in een open rijtuig door de stad en later gaven zij elkaar op het balkon van het paleis van Williams grootmoeder de langverwachte kus.

Kroonprinses Victoria van Zweden

Het laatste Koninklijke huwelijk dat in Nederland op televisie werd uitgezonden was het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden in juni vorig jaar. Deze bruiloft werd door 1,4 miljoen Nederlanders bekeken.

De trouwerij van prins Charles en zijn Camilla in 2005 trok 1,5 miljoen Nederlandse kijkers. Het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima trok in 2002 gemiddeld 6,2 miljoen kijkers.

Nieuw-Zeeland

Niet alleen in Nederland is het huwelijk goed bekeken. Wereldwijd hebben naar schatting twee miljard mensen de huwelijksvoltrekking gezien. In Groot-Brittannië waren het er ruim 24 miljoen, blijkt uit schattingen van de BBC.

De Britse bevolking telt 62 miljoen zielen. In Nieuw-Zeeland keken iets meer dan twee miljoen mensen, ongeveer de helft van de totale bevolking. Meer dan 4,4 miljoen Australiërs zetten ook de tv aan.

Festiviteiten

In de straten van Londen hadden zich een miljoen mensen verzameld om de festiviteiten in levende lijve mee te maken.

In de stad werden ook honderden straatfeesten gehouden. De Britse troepen in Afghanistan vierden op afstand het feest mee: zij besloten tot een barbecue om het huwelijk te vieren.