HILVERSUM - Dertien presentatoren bij de publieke omroepen verdienden in 2010 meer dan de balkenendenorm. Ten minste twee van hen, werkzaam bij de KRO en de NOS, zullen in 2011 niet meer in de lijst voorkomen.

Bij de omroepbestuurders verdienden drie personen meer dan de norm. Dit maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) donderdag bekend.

BNN is de omroep met de meeste presentatoren die riant verdienen. Het zijn er vier. De BNN-presentator met het hoogste salaris staat voor 256.994 euro in de boeken.

De VARA had in 2010 drie presentatoren in dienst die salarissen opstreken van 316.726 tot 463.541 euro.

VARA-presentator Paul Witteman ging tijdens zijn laatste contractonderhandelingen in 2010 akkoord met een jaarsalaris onder de balkenendenorm. Dit is aanzienlijk minder dan voorheen, meldde de VARA onlangs.

De TROS en de KRO betaalden in 2010 twee presentatoren boven de norm, de NCRV eentje. De NPO wil in de toekomst het aantal grootverdieners terugbrengen naar maximaal acht: vijf televisie- en drie radiopresentatoren.

Belastingbetaler

De acht worden door de omroepen voorgedragen; de raad van bestuur van de NPO beslist. Het bedrag boven de norm wordt steeds door de omroepvereniging zelf betaald, niet door de belastingbetaler.

Bij de raad van bestuur verdienen twee van de drie bestuursleden respectievelijk 207.000 en 208.000 euro. Ook de NCRV-directeur zit met een jaarsalaris van 229.000 euro boven de balkenendenorm. Hun opvolgers zullen minder verdienen, kondigde de NPO aan.