AMSTERDAM – Marcel Gelauff volgt per 1 juli Hans Laroes op als hoofdredacteur van NOS Nieuws. Hij was al enige jaren plaatsvervangend hoofdredacteur.

Dat maakt de NOS vrijdag bekend. De 53-jarige Gelauff werkt sinds 2003 bij de NOS.

Daarvoor werkte hij sinds 1992 bij RTL Nieuws, onder meer als eindredacteur en chef parlementaire redactie. Hij begon zijn journalistieke carrière in 1980 bij de Leidse Courant.

Laroes kondigde in januari aan dat hij de NOS na 23 jaar gaat verlaten. Hij zei toen dat het goed is voor NOS Nieuws om na zo’n lange tijd een nieuwe hoofdredacteur te hebben met nieuwe ideeën, visie en stijl.

Overtuiging

Algemeen directeur van de NOS Jan de Jong zegt op de website van NOS de overtuiging te hebben “dat NOS Nieuws onder zijn leiding zich nog verder kan ontwikkelen."

"Marcel durft moeilijke beslissingen te nemen. Dat is des te meer nodig in een tijd dat de NOS, en dus ook de afdeling nieuws, zware bezuinigen boven het hoofd hangen."

Strijden

Gelauff zegt daarover: "Ik zie het vooral als mijn taak om de journalistieke kracht en waarden van NOS Nieuws ook in die moeilijke tijd te blijven vernieuwen. En om te strijden voor het behoud van NOS Nieuws als een van de belangrijkste poten waar de Nederlandse publiek omroep op steunt."