HILVERSUM - Nederland 2 stopt na het verdwijnen van Uitgesproken met de traditie om een actualiteitenrubriek om 20.30 uur uit te zenden. Op dat tijdstip komt in september plaats vrij voor uitzendingen over wetenschap, educatieve quizzen en kunstprogramma's.

Voorafgaande aan Nieuwsuur komt op Nederland 2 een dagelijks blok voor opinie, debat en achtergrondjournalistiek.

Gerard Timmer, directeur televisie bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) blikte donderdag alvast vooruit op de verschuivingen in het komende tv-seizoen.

Nieuw actualiteitenprogramma

In het nieuwe blok tussen negen en tien uur 's avonds brengt Nederland 2 op maandag Tegenlicht (VPRO) en op dinsdag Altijd Wat (NCRV).

De woensdag is voor de EO (Moraalridders) en de KRO (Oog in Oog). Op donderdagavond komt de EO met een nieuw actualiteitenprogramma, terwijl Zembla van de VARA verhuist van de zaterdag- naar de vrijdagavond.

Onderzoeksjournalistiek

Timmer: ''Een van de ambities van de publieke omroep is om meer te doen aan onderzoeksjournalistiek.

Dat is dit seizoen gedeeltelijk gelukt, maar het is nog niet heel erg zichtbaar voor de kijker. Door Zembla naar de vrijdagavond te verplaatsen maken we het zichtbaarder.''

Pluriformer

Timmer beweert op basis van onderzoeksresultaten dat de publieke omroep dit seizoen pluriformer is geworden en dat de kijker de veelkleurigheid herkent.

Ook bereikt de publieke omroep met het huidige pakket nieuws- en actualiteitenprogramma's per week 360.000 kijkers meer dan vorig jaar, toen WNL en PowNed er nog niet waren. Timmer vindt dat Hilversum nog pluriformer moet worden.

''Het beweegt de goede kant op, maar we zijn er nog niet.'' Ondanks de bijdragen van WNL en Nieuwsuur is er in de ogen van de tv-directeur ook nog steeds te weinig aandacht voor Brussel en financieel-economische berichtgeving.

Uitwerking

Timmer is evenmin tevreden over de uitwerking van de formule Uitgesproken van WNL, EO en VARA. Hij bekritiseert het gebrek aan samenwerking. Uiteindelijk trok de EO de stekker eruit. ''Er staan muren tussen de redacties.

Ze praten niet met elkaar'', verklaart Timmer het mislukken van de constructie Uitgesproken. De omroepen gaan nu afzonderlijk verder. De VARA ontwikkelt een mediaprogramma voor de vrijdagavond en WNL gaat een avond per week om 19.30 uur uitzenden op Nederland 2.