AMSTERDAM - De overname van de Nederlandse televisiezenders van SBS door uitgeefconcern Sanoma en de televisieproductiemaatschappij Talpa zal niet direct tot grote veranderingen leiden op het televisiescherm.

Dat bleek woensdag uit de presentatie van de overname door Talpa-eigenaar John de Mol.

''SBS blijft SBS'', stelde De Mol. ''We gaan niets veranderen om het veranderen. Het is duidelijk dat SBS momenteel in zwaar weer zit, maar we moeten de problemen met de programmering eerst rustig bestuderen. Het echte effect van de overname wordt waarschijnlijk pas in 2012 zichtbaar.''

De programma's die De Mol met zijn productiemaatschappij levert aan RTL, een concurrent van SBS, staan ook niet ter discussie, benadrukte hij. ''Zolang RTL die programma's wil uitzenden, zijn ze van RTL'', zei hij over succesnummers als Ik hou van Holland en Voice of Holland.

Ook bekende gezichten als Linda de Mol en Jack Spijkerman zullen niet direct overstappen naar SBS. ''We hebben geen intentie om hen bij SBS aan te trekken'', aldus De Mol.

NMa

John de Mol rekent erop dat de overname niet strandt op bezwaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Sanoma en Talpa verwachten uiterlijk begin juli groen licht te krijgen voor de overname.

De NMa zou bezwaar kunnen maken tegen het belang van bijna 27 procent dat Talpa heeft in SBS-concurrent RTL. ''Maar dan ga je ervan uit dat ik daardoor veel te zeggen heb bij RTL, dat is niet zo'', stelde De Mol.

Op de eventuele gevolgen van bezwaren door de NMa wilde De Mol niet ingaan. ''Dat zien we dan wel. We rekenen erop dat we toestemming krijgen, anders waren we hier nooit aan begonnen.''