AMSTERDAM - De Finse uitgever Sanoma en Talpa van John de Mol nemen SBS Nederland over. De mediabedrijven hebben daarover overeenstemming bereikt met de huidige eigenaar, het Duitse ProSiebenSat.1.

Sanoma wordt voor 67 procent eigenaar van SBS Broadcasting B.V. en Talpa voor 33 procent. SBS is na RTL de grootste televisiemaatschappij van Nederland met drie tv-zenders: Net5, SBS 6 en Veronica.

SBS is ook uitgever van twee tv-gidsen (Veronica Magazine en Totaal TV), een uitgeef- en TV productiebedrijf (Veronica Litho, SBS Productions) en de teletekstbedrijven SBS Text VOF en Veronica/Disney XD. Sanoma en Talpa nemen ook deze bedrijven volledig over.

Formats

“Talpa heeft bewezen met aansprekende tv-formats te kunnen komen, die van direct belang zijn voor het succes van zenders", aldus directeur van Sanoma Media Netherlands Dick Molman.

"Verder moet de kennis over productie en ontwikkeling van Talpa, gecombineerd met de digitale mediakennis van Sanoma, zorgen voor een sterkere positie van SBS op het gebied van online."

Talpa van mediamagnaat De Mol ziet de overname in de eerste plaats een strategische investering. Het bedrijf sluit meer deals met Sanoma niet uit, maar zal zich in eerste instantie richten op de Nederlandse activiteiten van tv-zender SBS.

Talpa heeft geen plannen om zijn belang van 26,3 procent in RTL Nederland te verkopen, maar de toekomst ervan is onder meer afhankelijk van wat moederconcern RTL Group wil, aldus de zegsman.

De overname wordt naar verwachting in de zomer afgerond.

België

In België neemt Sanoma samen met Corelio en Wouter Vandenhaute & Erik Watté, SBS België over. De gecombineerde waarde van de totale transactie in Nederland en België is ruim 1,2 miljard euro. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de transactie nog goedkeuren.

Ook de Telegraaf Media Groep (TMG) en de Vlaamse uitgever De Persgroep, eigenaar van onder meer de Volkskrant, AD, Trouw en Het Parool, hadden belangstelling voor SBS Nederland.

Sanoma is in Nederland vooral bekend als de uitgever van onder meer Donald Duck, Libelle, Viva en NU.nl. De uitgever heeft nog tientallen andere bekende titels in zijn portfolio.

Volg de discussie over dit nieuws op Twitter via NUlive