APELDOORN - Een kunstenares die de koningin portretteerde, nabestaanden van een slachtoffer van het drama in Apeldoorn op Koninginnedag: het zijn zo maar wat mensen die Beatrix ooit hebben ontmoet. Omroep MAX heeft er tientallen opgespoord voor een nieuwe tv-serie.

De serie De Koningin & Ik is vanaf 30 april op de buis is te zien. In zeven afleveringen komen bekende en onbekende Nederlanders aan het woord die verhalen over hun treffen met Beatrix.

Kunstenaars, artiesten en sporters, maar bijvoorbeeld ook Ritmeester buiten dienst Jan Went, die vaak met de koninklijke familie meeging op paardrijtochten. En een meisje die de vorstin kinderpostzegels verkocht.

Het was de bedoeling de koningin ''zo open en eerlijk mogelijk neer te zetten'', zei MAX-directeur Jan Slagter maandag. ''Maar het is geen promotiefilmpje voor de koningin. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft zich er niet mee bemoeid.''

Als mens

In de herinneringen komt het staatshoofd vooral als mens naar voren. Zo wist zangeres Liesbeth List, die Beatrix meerdere malen heeft ontmoet, zich nog een opvallende opmerking van de koningin te herinneren: ''Ik praat zo bekakt. Ik doe echt mijn best om wat minder geaffecteerd te spreken.''

List vertelde haar dat ze het juist prachtig vond. ''Ja, zo kun je het ook zien'', was het antwoord van de majesteit.

De blinde kunstenares Marianne Poppenk is Beatrix twee keer tegengekomen. Bij een ontmoeting begonnen haar blindengeleidehonden meteen aan haar te snuffelen, vertelt ze in de tv-serie. ''Ik heb net met mijn hondjes gespeeld, dus ze ruiken mij nog'', vertelde de koningin toen tegen haar.

Boodschap

Enkele dagen na de tragedie op 30 april 2009 in Apeldoorn troostte de vorstin Truida Teunissen, die haar zoon verloor toen Karst T. met volle vaart op de koninklijke bus probeerde in te rijden. Na afloop van de herdenkingsdienst hield ze haar hand vast. Beatrix was er toen erg mee bezig waarom T. juist op die manier zelfmoord wilde plegen, aldus Teunissen.

Alle Nederlanders die in de tv-serie aan het woord komen, hebben een persoonlijke boodschap voor de koningin opgeschreven in een boek. Zes van hen mochten dit boek aan Beatrix overhandigen op Paleis Noordeinde in Den Haag.