NEW YORK - Stage Entertainment, het bedrijf van Joop van den Ende, breidt de komende tijd de activiteiten in de Verenigde Staten uit. Dat heeft de theaterproducent zondag gemeld vanuit New York, waar woensdag zijn voorstelling Sister Act de Amerikaanse première beleeft.

Het bestuur onder leiding van Henk Kivits heeft hiertoe besloten in samenspraak met Van den Ende.

Het voornemen hangt ook samen met de overstap van Erwin van Lambaart, die per 1 augustus verantwoordelijk wordt voor de creatieve ontwikkeling van grote internationale producties voor Stage Entertainment.

Van Lambaart is nu nog algemeen directeur van Stage Entertainment Nederland en Joop van den Ende Theaterproducties.

Stage Entertainment richtte zich de afgelopen jaren vooral op het ontwikkelen van theaterproducties in Europa. Maar het bedrijf, dat vierduizend mensen in dienst heeft, gaat de focus nu toch weer richten op de Verenigde Staten.

Broadway

Van den Ende gaat daar zelf helpen nieuwe titels te ontwikkelen. In de jaren negentig produceerde zijn bedrijf ook een flink aantal stukken op Broadway. Maar hij besloot zijn theateractiviteiten in de VS tijdelijk een halt toe te roepen toen hij het, mede vanwege zijn gezondheid, iets rustiger aan moest gaan doen.

Van den Ende werkt op dit moment met Whoopi Goldberg aan een soloprogramma over Moms Mabley, een van de eerste zwarte vrouwelijke Amerikaanse comedians. Dit stuk moet in het najaar in première gaan en in eerste instantie in een kleiner theater te zien zijn.

69 jaar

Goldberg is ook coproducent van de musical Sister Act, gebaseerd op de gelijknamige film waar zij in de jaren negentig de hoofdrol in speelde.

''Ik ben nu 69 jaar oud, ik heb heel veel gedaan in mijn leven. Maar dit voelt weer helemaal alsof ik opnieuw begin’’, vertelt Van den Ende. '

'Ik krijg hier de kans om met de allerbesten te werken. Het is zo’n professionele musicalindustrie hier: iedere zin in het stuk wordt gewogen, ieder woord moet in dienst van het verhaal staan.”

Niet verhuizen

Van den Ende en zijn vrouw Janine gaan overigens niet naar de Verenigde Staten verhuizen. ''We zijn echt te zeer gehecht aan Nederland’’, stelt hij. ''We beperken ons hier tot een huurhuis.’’