DEN HAAG - Tijdens het Feest voor de Journalistiek in het Lucent Danstheater in Den Haag zijn maandagavond de beste journalistieke producties van 2010 bekroond met een Tegel.

De Gouden Tegel ging naar Maria Mok en Meral Uslu voor de televisiedocumentaire Longstay, verborgen levenslang voor tbs'ers van NCRV Dokument.

Volkskrantjournalisten Merijn Rengers en Ianthe Sahadat wonnen in de categorie print nieuws met hun onthullingen over Hogeschool Inholland.

In de categorie print achtergrond bekroonde de jury een portret van de Damschreeuwer, geschreven door Sander Donkers en Robert van de Griend van Vrij Nederland.

NRC Handelsblad

Onderzoeksjournalisten Joep Dohmen van NRC Handelsblad en Robert Chesal van Radio Nederland Wereldomroep kregen de speciale H.J.A. Hofland Tegel voor hun onderzoek naar seksueel misbruik in de katholieke kerk.

De parlementaire redactie van de NOS kreeg een Tegel in de categorie televisie nieuws voor de primeur 'de brief van Ab Klink' ten tijde van de kabinetsformatie.

In deze brief legde CDA-onderhandelaar Klink aan zijn fractiegenoten uit dat hij bij nader inzien toch niet wilde samenwerken met de PVV.

Argos

Het onderzoeksprogramma Argos (VPRO/VARA) viel maandagavond tweemaal in de prijzen, in de radiocategorieën nieuws en achtergrond. Radiomaakster Ellen van den Berg kreeg een Tegel voor haar Argos-reportage over kindermishandeling.

Met een uitzending over de opkomst en de ondergang van het Nationaal Historisch Museum won Argos ook in de categorie achtergrond.

Radiomakers Gerard Leenders, Irene Houthuijs en Kees van den Bosch spraken voor deze bekroonde reconstructie met de hoofdrolspelers.

Online

In de categorie online won de redactie van Metropolis ten koste van NUsport.nl. Marcia Nieuwenhuis van dagblad De Pers won de F.W. Sijthoff Tegel voor journalistiek talent.

De jury, onder voorzitterschap van Ad van Liempt, beoordeelde dit jaar 230 journalistieke producties. Voor de finale werden 21 producties genomineerd. De Tegels werden dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt.