ISLAMABAD - Kinderen in Pakistan kunnen in de loop van dit jaar kijken naar een lokale versie van het bekende televisieprogramma Sesamstraat. De figuren in de serie zullen Urdu spreken. De opnames gaan plaatsvinden in de Pakistaanse stad Lahore. Dat meldde de BBC zaterdag.

De productie wordt mogelijk gemaakt door een donatie van bijna 14 miljoen euro van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (Usaid).

Deze organisatie hoopt dat de Pakistaanse kinderen spelenderwijs iets zullen opsteken van Sesamstraat. Veel Pakistaanse kinderen gaan, bijvoorbeeld door geldgebrek, niet naar school.

De Pakistaanse versie van Sesamstraat zal zich gaan afspelen in een dorp, compleet met theehuis en inwoners die op de veranda van hun huis zitten. Een van de hoofdrolspelers wordt de pop Rani, de zes jaar oude dochter van een boer.

Zij is tegelijkertijd braaf en dapper en kan daarmee een voorbeeld zijn voor de Pakistaanse meisjes die de serie volgen, aldus de makers.

Religie

''Ze representeert wat kleine meisjes moeten meemaken in een seksistische samenleving'', aldus schrijver Imraan Peerzada. Religie zal geen onderwerp zijn wat de personages in Sesamstraat bezighoudt.

''We willen geen label op de kinderen plakken. De basis van het leren lezen, tellen en het voorlichten over hygiëne en gezonde voeding komt eerst.''

Het is niet voor het eerst dat Sesamstraat in Pakistan op televisie komt. In de jaren negentig werd de originele versie al uitgezonden. Die werd echter door een klein deel van de samenleving bekeken.