AMSTERDAM - Bastiaan Ragas gaat prins Willem-Alexander vertolken in de tv-serie Beatrix, Oranje onder vuur. "Er zijn een paar van dat soort rollen per jaar, dat je denkt: die zou ik graag willen. Waanzinnig mooi", zegt de 39-jarige acteur.

"Willem-Alexander is iets ouder, maar mijn generatie is wel met hem opgegroeid", laat Ragas woensdag weten in De Telegraaf.

"Ik speel vooral wat ik denk dat hij voelt. Het wordt geen nadoe-wedstrijd." Volgende week wordt begonnen met de opnamen van de serie, die begin volgend jaar wordt uitgezonden.

De rol heeft overigens ook een emotioneel randje voor Ragas. Zijn in 2007 plotseling overleden broer Roef speelde in de voorgaande tv-serie Bernhard ook de kroonprins. "Deze prachtige rol heeft voor mij persoonlijk een bijzondere meerwaarde."

Scenario

Tomas Ross schrijft het scenario voor de vierdelige reeks, die wordt geproduceerd door de VPRO en S & V Fiction. Beatrix, Oranje onder vuur bestrijkt de periode vanaf de Leidse studententijd van koningin Beatrix en gaat in op verscheidene crises die in het Nederlandse vorstenhuis hebben gespeeld.

Ragas (De Indiaan, Escort, Bedrog) krijgt als tegenspeelster Katja Herbers,die in de huid kruipt van prinses Máxima. Eerder werd al bekend dat Willeke van Ammelrooy en Mara van Vlijmen de rol van Beatrix vertolken.