GRONINGEN - De directeur van de basisschool van het 12-jarige meisje dat vorige week plotseling beviel van een dochter, laakt de manier waarop de Nederlandse media berichten over de zaak.

''Het noemen van de naam van het meisje gaat alle perken te buiten'', zegt directeur Wim Moes van basisschool De Heerdstee woensdag.

Meerdere kinderen uit de omgeving van het meisje zijn afgelopen dagen door journalisten benaderd, zowel op het schoolplein als via sociale media als Twitter en Hyves.

In een geval werd een klasgenootje van het meisje via Twitter verzocht mee te werken aan een verhaal over de vader van de tienermoeder.

''Deze man wordt op deze manier nu al aan de schandpaal genageld. Er is nog geen verdachte, dus wij houden alle opties open'', aldus Moes.

Uitgesproken EO

Een van de journalisten die de klasgenoot benaderde is werkzaam voor het actualiteitenprogramma Uitgesproken EO. Tenco van der Hee, eindredacteur van het EO-programma, staat achter de aanpak van zijn verslaggever om de Groningse kinderen via Twitter direct te benaderen.

Tegenover NU.nl zegt hij: ''Het doel is journalistiek onderzoek. We zijn heel voorzichtig met de vragen die we stellen en gaan niet in op details, omdat het jonge mensen betreft. We hebben er ook bewust niet voor gekozen om met een camera op schoolpleinen te gaan staan, vanwege de leeftijd van de kinderen.''

Van der Hee geeft aan dat er binnen zijn organisatie geen strenge richtlijnen bestaan over de aanpak om mensen voor items te benaderen. ''Daar hebben we geen uitgebreide normen en waarden voor. Zoiets bespreek je kort. Onze medewerkers hebben de vrijheid om journalistiek onderzoek uit te zetten.''

De EO zal in de uitzending de naam van het meisje niet noemen, verzekert Van der Hee.