HILVERSUM - Comedy Central gaat afleveringen van de tekenfilmserie The Simpsons voor uitzending screenen op grappen over kerncentrales die gezien de ramp in Japan niet goed zouden kunnen vallen.

Dat heeft een woordvoerster maandag gemeld naar aanleiding van berichtgeving op de website van De Pers.

In een aantal landen zijn zelfs hele episodes van de satirische animatieserie geschrapt. Het gaat om een aflevering waarin mensen sterven als gevolg van nucleaire straling en om een avontuur waarin de kerncentrale van het dorpje Springfield een meltdown beleeft.

''Het is onmogelijk om alle opmerkingen over kerncentrales te schrappen'', stelt de zegsvrouw.'' Hoofdpersoon HomerSimpson werkt in een kerncentrale en neemt het nooit zo nauw met de veiligheidsvoorschriften.

''En dat willen we ook helemaal niet, want dat soort situaties en zinnen zijn ook de kracht van de serie. Maar het is ook niet onze bedoeling mensen nodeloos voor het hoofd te stoten.''

Tijdgebonden

Sommige grappen zijn volgens de zegsvrouw erg tijdgebonden. ''Na zo'n ramp als deze kunnen sommige opmerkingen en situaties opeens heel verkeerd overkomen."

De rechten van de twee afleveringen die in bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk niet worden uitgezonden, liggen overigens niet bij Comedy Central, maar bij SBS.