RIJSWIJK - Een deel van het foto- en tekstarchief van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) is sinds maandag voor iedereen toegankelijk.

Het gedigitaliseerde tekstarchief op de site anp-archief.nl beslaat de periode 1937-1984, het fotoarchief komt ook uit de twintigste eeuw.

Dat meldt ANP Foundation, de stichting die zorgdraagt voor het historische archief.

Het archief kan worden gezien als een schier onuitputtelijke bron van informatie over nieuws en ontwikkelingen in Nederland, aldus de stichting.

Nieuwsmomenten

Bezoekers van de website kunnen op zoek naar interessante nieuwsmomenten, variërend van cultuur tot economie en van het koningshuis tot sport.

Ook kunnen belangstellenden eigen beeld- en tekstmateriaal toevoegen aan de interactieve website, onder het motto ,,het ANP was erbij, waar was jij?'' Op die manier wordt het nieuwsverleden van Nederland voorzien van persoonlijke herinneringen.

De nieuwe website is aangesloten op het INNL Netwerk van het Nationaal Historisch Museum. Hiervan maken ook het Amsterdam Museum, het Joods Historisch Museum en Nieuw Land deel uit. Doel van de koppeling tussen de sites is tegengaan van de versnippering van historische informatie op internet.