DEN HAAG - De Dierenbescherming heeft vol afschuw gekeken naar een aflevering van het RTL5-programma Echte meisjes in de jungle.

De Dierenbescherming meldt vrijdag enkele tientallen klachten te hebben ontvangen over de beelden.

In de uitzending van donderdagavond moesten de meiden een kip slachten. Ze hadden daarvoor een mes en een slaghout gekregen, aldus een woordvoerder van de dierenorganisatie.

''Het vangen van de kippen verliep al heel stressvol. Vervolgens werden de kippen op een soort strandpaal gelegd. Daar werden ze feitelijk doodgemarteld. Het was gruwelijk'', zei de zegsman.

Suriname

De opnames zijn in Suriname gemaakt. Als dit in Nederland was gebeurd, was er sprake geweest van strafbare feiten, aldus de woordvoerder. In Nederland moeten kippen zo snel en zo pijnloos mogelijk worden geslacht.

De Dierenbescherming gaat een code opstellen voor omroepen. Ze wil dat omroepen ondertekenen dat ze geen gebruik maken van dieren voor vermaak. De code zou binnen enkele weken klaar moeten zijn. Verder wil de Dierenbescherming dat RTL5 zijn excuses aanbiedt en de scene van internet verwijdert.

Het is de derde keer in enkele weken tijd dat er ophef ontstaat over dieren in tv-programma's. Eerder kreeg de Dierenbescherming klachten over Mijn vader is de beste van de TROS en Total blackout van Veronica.

Mis

RTL zegt dat de kip die werd geslacht niet onnodig heeft geleden. ''Het leek of een van de meiden de kip raakte, maar ze sloeg mis. Door de montage en de hysterie van de meiden kwamen de beelden heel heftig over’’, legt een woordvoerster van de omroep uit.

RTL erkent dat het voor dierenliefhebbers lastig moet zijn om dit soort beelden te zien. De uitzending wordt komende zondag herhaald, maar het gewraakte fragment is eruit geknipt. ''Dit was sowieso al besloten omdat de herhaling om zeven uur wordt uitgezonden. We hielden al rekening met onze jongere kijkers.’’