AMSTERDAM - Afgevallen deelnemers van realityshows komen in aanmerking voor een uitkering. De Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, oordeelde vrijdag dat meedoen aan een realityprogramma werken is. Daardoor hebben afvallers recht op een werkloosheidsuitkering.

Gouden Kooi-deelneemster Natasia bracht de zaak aan het rollen. Na haar vertrek uit de kapitale villa in het Gooi, in juli 2007, vroeg ze een uitkering aan. Die werd afgewezen door het UWV.

De Hoge Raad oordeelde vrijdag dat die afwijzing onterecht was, omdat Natasia belasting betaalde over het bedrag dat zij van producent Talpa kreeg. Tijdens haar verblijf in de Gouden Kooi kreeg Natasia maandelijks 2250 euro als compensatie voor gederfde inkomsten.

Bekritiseerd

De omstreden Natasia woonde van 23 september 2006 tot 26 juli 2007 in de Gouden Kooi. De moeder, die werd bekritiseerd omdat ze haar kinderen 'in de steek liet' om deel te nemen aan de realityshow van John de Mol, werd weggestemd door haar medebewoners.

De Gouden Kooi werd tussen 2006 en 2008 uitgezonden door De Mols zender Tien. Deelnemers moesten elkaar wegpesten, en wie het langst overbleef zou de villa winnen.

Stopgezet

Het reallifeprogramma werd echter stopgezet na de overname van Talpa door RTL, waarna een finaleronde werd gespeeld. Die werd gewonnen door Jaap Amesz, beter bekend als Terror Jaap.

In de villa die in de Gouden Kooi centraal stond, wordt tegenwoordig het RTL-programma Koffietijd opgenomen. Het praatprogramma wordt dagelijks live uitgezonden vanuit het luxe optrekje.