AMSTERDAM - Diverse media hebben besloten hun verslaggevers en cameraploegen weg te halen uit Japan. Ze willen geen risico's lopen door de dreiging van de kerncentrale. Ook de slechte omstandigheden waaronder de journalisten moeten werken, spelen mee.

De NOS haalt twee verslaggevers, een producer en een cameraman, liet plaatsvervangend hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws dinsdagochtend weten.

Chinacorrespondent Wouter Zwart, die zich sinds afgelopen weekeinde in Japan bevond, vertrok in de nacht van maandag op dinsdag al samen met de cameraman en producer vanaf een luchthaven in het noorden van het land. Verslaggever Joan Veldkamp vliegt dinsdag terug naar China vanuit Tokio.

Logisch

De hoofdredactie van de NOS nam het besluit maandag aan het begin van de avond. ''Het was toen nog niet helder hoe het zou gaan met de kerncentrale, maar als je kijkt hoe het er nu is dan is het alleen maar logisch dat we dit besluit hebben genomen'', aldus Gelauff.

''Geen enkel verhaal is een collega waard.'' Bovendien maakten allerlei praktische zaken het werk lastig. ''Het verkrijgen van benzine, eten en een slaapplek zijn heel erg ingewikkeld.'' De NOS kijkt de situatie een aantal dagen aan. Zodra het kan, keert het team terug.

RTL Nieuws

Ook RTL Nieuws heeft de knoop doorgehakt en wil dat verslaggever Jaap van Deurzen met zijn cameraman en producer en Chinacorrespondente Marije Vlaskamp zo snel mogelijk het land verlaten.

''We kunnen de veiligheidsrisico's niet voldoende inschatten'', aldus adjunct hoofdredacteur Pieter Klein. De vluchten vanuit Tokio zitten dinsdag echter al vol.

RTL Nieuws liet Van Deurzen en zijn ploeg maandag al via een omweg terugrijden vanuit het door de tsunami getroffen rampgebied naar Tokio. Daar zijn ze dinsdagochtend aangekomen. Ook Vlaskamp, die in de buurt van de kerncentrale was, gaat hierheen.

EenVandaag haalt eveneens zijn verslaggever Henk van der Aa terug. Ook de Belgische omroep VRT heeft zijn mensen op het vliegtuig gezet naar de Zuid-Koreaanse stad Seoul.

NRC

Een woordvoerder van NRC Handelsblad zei dinsdag dat Indonesiëcorrespondent Elske Schouten zich nog in Japan bevindt. ''We hebben vandaag nog geen contact met haar gehad en bekijken de situatie van uur tot uur.'' Volgens de zegsman zit Schouten op een veilige plek in het noorden van het land. ''Als ze terug wil, kan dat natuurlijk.'' 

Volkskrant-correspondent Hans Moleman blijft voorlopig nog wel in Tokyo.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) raadt journalisten in Japan aan zich te melden bij de Nederlandse ambassade. Die kan hen het beste informeren over de risico's, aldus secretaris Marc Visch.

Alles over de ramp in Japan op onze special

Volg op NUlive de twitterberichten over dit onderwerp