AMSTERDAM - De actualiteitenrubrieken Uitgesproken VARA, Uitgesproken EO en Uitgesproken WNL trekken een verschillend kijkerspubliek.

Het programma van de VARA trekt vooral linkse kijkers terwijl WNL vooral de rechterhelft van politieke spectrum bedient. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond, die dit woensdag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen onderzocht.

De drie programma's kwamen dit najaar in de plaats van Netwerk, en moesten ieder een onderscheidend geluid laten klinken. Dit lijkt te worden herkend door kijkers.

Bijna de helft van de kijkers van het rechtse Uitgesproken WNL stemt VVD of PVV. Onder het kijkerspubliek van Uitgesproken VARA stemt maar zestien procent op deze twee partijen.

Uitgesproken

Onder linkse kiezers is het door Jan Tromp gepresenteerde Uitgesproken VARA een stuk populairder. Ruim zestig procent van de kijkers stemt PvdA, SP of GroenLinks.

Kijkers van Uitgesproken EO zijn te vinden bij alle partijen, al kijken relatief minder stemmers van de liberale partijen VVD en D66.

Pownews, de dagelijkse nieuwsrubriek van de uit Geenstijl voortgekomen omroep Powned, is populair onder stemmers van regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV. Nieuwsuur, dat geacht wordt neutraal te berichten, is onder de achterban van alle partijen even populair.

Onlangs stelde Nederlandse Nieuwsmonitor nog dat de actualiteitenvoorzieningen van de publieke omroep nog steeds vooral 'kluitjesvoetbal rond de middenstip' zijn. De rubrieken zouden te weinig onderscheidend zijn, aldus het onafhankelijke wetenschappelijke instituut.