AMSTERDAM - De familie van de ontvoerde miljonairsdochter Claudia Melchers spant een kort geding aan tegen de VARA en de presentatoren van Pauw & Witteman.

Dat heeft een woordvoerder van de familie donderdag bekendgemaakt. Aanleiding is de uitzending van het programma vorige week waarin ontvoerder Izaan M. te gast was.

De familie Melchers eist een rectificatie van de programmamakers. Claudia Melchers en haar kinderen hebben het interview met M. volgens de zegsman als ''gevoelloos en bijzonder kwetsend'' ervaren.

Zij dienden daarom bij de VARA het verzoek in om Jeroen Pauw donderdagavond tijdens de uitzending een rectificatie voor te laten lezen.

Betreuren

De omroep liet daarop weten het ''ten zeerste'' te betreuren dat Claudia Melchers en haar familie de uitzending met Izaan M. als zodanig hebben ervaren. ''Dat is nooit de bedoeling geweest van de redactie en de presentatoren van Pauw & Witteman'', aldus een verklaring.

''Wij hebben begrip voor het feit dat zij een zeer traumatische ervaring hebben gehad en een dergelijke ervaring wenst de VARA uiteraard niemand toe.'' Jeroen Pauw heeft volgens de omroep al in diverse media zijn spijt betuigd. De omroep gaat daarom niet in op de eis van de familie.

Luchtige sfeer

De luchtige sfeer die tijdens het interview ontstond, ging volgens de VARA niet over de ernst van de misdaad. ''De luchtigheid heeft altijd betrekking gehad op de klungeligheid van de misdadiger.''

De omroep stelde verder dat de redactie van Pauw & Witteman tot twee keer toe heeft geprobeerd de familie Melchers telefonisch op de hoogte te brengen van de op handen zijnde uitzending.

Teleurgesteld

De familie heeft teleurgesteld gereageerd op de reactie van de VARA, aldus de woordvoerder. Het feit dat Pauw zijn excuses al in andere media heeft geuit, is voor hen niet voldoende.

Van telefoontjes naar de familie is niemand op de hoogte, zei de zegsman. ''Ik weet niet wie ze hebben gebeld, maar in elk geval niet iemand van de familie.''

Het is nog niet bekend wanneer het kort geding plaatsvindt.

Tegenhouden

De familie Melchers wil verder het boek tegenhouden dat Izaan M. over de ontvoering heeft geschreven. ''Wij zijn op zoek naar de uitgever en willen er beslag op laten leggen. Tot nu toe hebben we het echter nog nergens in de winkel gezien'', aldus de woordvoerder.