HILVERSUM - De NCRV heeft een rechtszaak van de Kroatische generaal Ante Gotovina afgewend.

Op de website van het levensbeschouwelijke magazine Schepper & Co staat een rectificatie die vrijdagmiddag (Ned. 2, 17.05 uur) ook in de uitzending wordt getoond, zei een NCRV-woordvoerster.

Advocaten van Gotovina hadden de omroep voor de rechter gedaagd wegens een uitzending van Schepper & Co van 14 januari. Hierin vertelde een Nederlandse militair over de posttraumatische stressstoornis die hij opliep in voormalig Joegoslavië.

De NCRV stelt met de archiefbeelden in de reportage mogelijk ten onrechte de indruk te hebben gewekt dat Gotovina betrokken was bij oorlogsmisdaden in 1992, terwijl Gotovina voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag terechtstaat voor misdrijven die hij zou hebben gepleegd in 1995.

De omroep betreurt de onzorgvuldigheid.

Zorgvuldiger

''Wij erkennen dat wij achteraf bezien zorgvuldiger hadden moeten omgaan met de verwijzingen in de reportage naar de strafvervolging tegen generaal Ante Gotovina en het getoonde beeldmateriaal'', aldus de omroep op de website. Volgens de NCRV-woordvoerster is het conflict hiermee uit de wereld.