AMSTERDAM – Paul de Leeuw is een van de Vara-medewerkers die is bedreigd vanwege de anti-Wilders-cartoon op de website Joop.nl van de Vara. Dat zei de presentator donderdagavond in programma Madiwodovrijdagshow.

“Opeens ben ik verantwoordelijk voor wat een ander doet”, zei een boze De Leeuw (video). “Het is niet mijn schuld dat die tekening is gemaakt. Het is ook een afschuwelijke tekening.

De Vara besloot donderdag de spotprent waarin de PVV wordt vergeleken met nazipraktijken van de website te halen na “ernstige bedreigingen”.

De Leeuw haalde fel uit naar de hoofdredacteur van Joop.nl Francisco van Jole: “Neem ontslag om uit te kijken naar een goede cartoonist”, zong hij z’n Vara-collega toe.

Tuigdorpen

De veelbesproken cartoon was gebaseerd op het al even omstreden idee van de PVV om zogenoemde tuigdorpen te bouwen voor mensen die voor overlast zorgen.

Op de spotprent was te zien hoe bewoners door PVV-leider Geert Wilders van zo’n dorp naar een douche worden geleid, zoals dat in de oorlog gebeurde met gevangen in een concentratiekamp. In die ‘doucheruimte’ werden ze vergast.