HILVERSUM - Een homoseksuele vrijscène tussen twee van de hoofdpersonages in de soapserie GTST heeft woensdag en donderdag veel stof doen opwaaien op internet.

Vooral op Twitter reageerden vele duizenden mensen op een fragment dat woensdagavond werd uitgezonden en waarin de karakters Lucas en Edwin voor het eerst het bed met elkaar delen.

''De verhouding tussen negatieve en positieve reacties was gelijk'', stelt een zegsvrouw van producent Endemol. ''Maar het is lang geleden dat een onderwerp dat de serie aansneed de gemoederen zo bezighield.''

Het is niet de eerste maal dat er in GTST een homoseksueel personage voorkomt of twee mannen elkaar zoenen.

''Maar het is wel de eerste maal dat er zich een serieuze verhaallijn rond een relatie tussen twee mannen ontspint. Bovendien bestond er vroeger nog geen Twitter. Dat is een medium waarop kijkers heel veel expliciete reacties geven.''

Niet lekker

Ferry Doedens, die de rol van Lucas vertolkt in de serie, vindt mensen die kritiek uiten op de homoscènes 'niet helemaal lekker'. Zijn tegenspeler Raynor Arkenbout is behoorlijk trots dat het onderwerp zoveel besproken wordt door hun acteren.

"Nu is het op tv en vinden mensen het opeens vies en raar terwijl er zoveel films op tv zijn zoals Brokeback Mountain. En het is zelfs in As The World Turns voorgekomen", zegt de 20-jarige Doedens in RTL Boulevard. "Mensen die dat zeggen zijn niet helemaal lekker."

Positieve draai

Arkenbout geeft liever een positieve draai aan alle commotie "Wij zeiden als twee enthousiaste jongetjes tegen elkaar: moet je kijken wat we hebben gedaan door een scène te spelen", vertelt de 21-jarige acteur.

"Mensen zijn in de week hiervoor best wel positief geweest met de opbouw hier naartoe. En als het dan expliciteer wordt, gebeurt er toch iets."

Zorgwekkend

Homobelangenorganisatie COC vindt het ''zorgwekkend dat een onschuldige scène in Nederland anno 2011 nog zulke heftige reacties opwekt.

"Als mensen hetero’s zien zoenen, vinden ze dat leuk. Maar als het om twee jongens gaat, vindt de helft van Nederland dat plotseling aanstootgevend.’’

Verplichte voorlichting

Het COC pleit al langer voor verplichte voorlichting over homoseksualiteit op middelbare scholen. De Tweede Kamer nam in december 2009 een motie van D66-leider Alexander Pechtold aan die opriep tot verplichte voorlichting over seksuele diversiteit op scholen.

Maar het kabinet heeft daar tot op heden geen uitvoering aan gegeven.