BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes heeft weinig middelen om de omstreden Hongaarse media-autoriteit aan te pakken.

Haar woordvoerder heeft dat vrijdag gezegd.

De mediawaakhond moet weliswaar onafhankelijk zijn, maar het EU-recht bevat geen bepalingen hoe die onafhankelijkheid kan worden gemeten.

Kritiek

In de EU bestaat veel kritiek op de nieuwe Hongaarse mediawet, die sinds 1 januari van kracht is. Daarin staat onder meer dat media die niet onafhankelijk berichten, hoge boetes kunnen krijgen van een toezichthoudend orgaan.

De leden daarvan, die voor negen jaar zijn benoemd, zouden een verlengstuk zijn van de centrumrechtse Hongaarse regeringspartij Fidesz.

Strijdig

Kroes denkt dat de wet op onderdelen strijdig is met EU-bepalingen over vrijheid van meningsuiting. Op haar verzoek heeft de Hongaarse regering aanpassingen voorgesteld. Kroes bestudeert die nu.

Haar woordvoerder kon vrijdag nog niet zeggen in hoeverre de wijzigingen tegemoet komen aan de zorgen van Kroes.

Groenen

De fractie van de Groenen in het Europees Parlement meent dat de door Boedapest geopperde aanpassingen weinig voorstellen en dat de Hongaarse regering alleen bezig is een rookgordijn op te trekken.

De Groenen zullen volgende week in het Europarlement via een resolutie eisen dat de mediawet voorlopig wordt opgeschort.

Belemmering

Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) waarschuwde eerder dat het conflict tussen Hongarije en de Europese Commissie een belemmering vormt voor een goede invulling van het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie.

De Hongaren zijn sinds 1 januari voor een half jaar EU-voorzitter.