DEN HAAG - De advocaten van de Kroatische generaal Ante Gotovina hebben vrijdag de omroep NCRV voor de rechter gedaagd.

In de uitzending van het programma op 14 januari kwam een militair aan het woord die in 1992 werd uitgezonden naar voormalig Joegoslavië.

Daar liep de man een posttraumatische stressstoornis op. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops, die Gotovina vertegenwoordigt, uit de betreffende militair in het interview beschuldigingen aan het adres van de generaal die ''onwaar en misleidend'' zijn.

Afvoeren

Daarnaast zou Schepper & Co verkeerde beelden hebben gebruikt ter illustratie van het verhaal van de militair dat hij getuige was van het afvoeren van Servische mannen.

De beelden toonden het Trnopolje-concentratiekamp, waar volgens de verdediging Bosnische moslims vastzaten en niet de Serviërs waar de militair het in de uitzending over heeft.

Niet terecht

Zo wordt in de uitzending ''expliciet een verband gelegd tussen vermeende oorlogsmisdrijven gepleegd in 1992 en persoonlijke betrokkenheid van generaal Gotovina hierbij'', aldus Knoops.

Dat is volgens hem niet terecht, omdat Gotovina alleen wordt verdacht van misdrijven in 1995. Ook de claim van de militair dat zijn problemen direct te wijten zijn aan Gotovina is volgens de klagers niet terecht.

Geen gehoor

De advocaten van Gotovina hebben tot nog toe twee keer gevraagd om een rectificatie van de uitzending, maar kregen geen gehoor bij de NCRV. Daarom is volgens hen een gang naar de rechter noodzakelijk.

Daar eisen ze een rectificatie op de website, via een persbericht en in de uitzending van Schepper & Co. Ook willen ze een schadevergoeding van 50.000 euro.

Medeverantwoordelijk

Gotovina zit momenteel vast in Scheveningen in afwachting van een uitspraak van het Joegoslavië-Tribunaal. De 55-jarige Kroaat wordt medeverantwoordelijk gehouden voor misdaden in de afvallige Krajina-republiek in 1995.

Honderden etnische Serven werden vermoord, ongeveer 200.000 werden verdreven of sloegen op de vlucht.

De datum van het kort geding is nog niet bepaald.