HILVERSUM - De publieke omroep wil dat er meer vrouwen en niet-Westerse allochtonen op televisie komen.

Nu zijn beide groepen nog relatief weinig op de buis.

Dat bleek vrijdag tijdens een presentatie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Onderzoek

Uit een onderzoek dat de NPO vorig jaar deed, blijkt dat van de personen die op de publieke omroep (Nederlands) sprekend in beeld kwamen, 38 procent vrouw was.

9 Procent betrof niet-westerse allochtonen, terwijl dat in de samenleving rond de 11 procent is.

Genres

De verschillende genres scoren erg verschillend op dit gebied. Bij sportprogramma’s is slechts 12 procent van de sprekende personen vrouw.

Onder fictieprogramma’s is dat 44 procent. Als het gaat om niet-westerse allochtonen blijven nieuws- en opinieprogramma’s achter. Daar is 6 procent van niet-westerse afkomst. Fictieprogramma’s doen het juist goed met 23 procent.

Meetbare verbetering

De Publieke Omroep en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben vorig jaar afgesproken dat er in 2015 sprake moet zijn van ''een meetbare verbetering’’ van het aantal vrouwen en niet-westerse allochtonen op tv. Er is echter niet afgesproken hoe groot die verbetering moet zijn.

Bestuurslid Ruurd Bierman van de NPO zei vrijdag dat hij omroepen en tv-programma’s ook geen quota of normen gaat opleggen.

Die moeten zelf kijken of en hoe ze meer vrouwen en allochtonen in beeld brengen. ''Het is niet zo dat wij hier vanuit het Kremlin richtlijnen afgeven.’’

Samenleving

De NPO wil omroepen er zelf vooral van bewust maken dat het belangrijk is dat tv-programma’s een goede afspiegeling van de samenleving zijn. Dat gebeurt onder meer door onderzoek te doen en er met ze over te spreken.

Onlangs kwam het tv-programma PowNews met het item Een neger omdat het moet. De nieuwsshow zegt van de NPO te moeten bijhouden hoeveel allochtonen er voorbij komen en er ook voor te moeten zorgen dat het er genoeg zijn.

Bierman zei vrijdag echter dat dit niet nodig is. ''Als PowNews zou zeggen: wij willen vandaag stoppen met tellen – that’s fine.’’

Afspraken

Bierman liet verder weten dat de afspraken met het ministerie zijn gemaakt na gesprekken met de omroepen zelf. Zij hebben zelf de wens om meer vrouwen en allochtonen te tonen.

Als de publieke omroep als geheel deze en andere afspraken niet nakomt, kunnen er boetes volgen.