AMSTERDAM - Het Egyptische leger stond dinsdag niet toe dat buitenlandse journalisten het Tahrir-plein in Caïro betraden.

Volgens de Commissie ter Bescherming van Journalisten (CPJ) bemoeit het leger zich steeds nadrukkelijker met het werk van journalisten.

Honderdduizenden Egyptenaren demonstreren al twee weken tegen president Hosni Mubarak, die tot dusverre hun roep om zijn vertrek heeft weerstaan.

Tot dinsdag konden buitenlandse journalisten zich onder de betogers op het plein begeven. Wel liepen zij het risico in elkaar geslagen te worden. Het werd hun evenwel niet officieel onmogelijk gemaakt.

Accreditatie

Daar heeft de regering nu verandering in gebracht. Journalisten moeten een accreditatie aanvragen bij het ministerie van informatie, een proces dat dagen kan duren. Buitenlandse journalisten met een accreditatie werden dinsdag wel toegelaten tot het plein.

"De plotselinge verandering in het beleid inzake persvergunningen is eenvoudigweg de jongste poging om journalisten in hun werk te belemmeren. Velen van hen zijn al geslagen door bendes en ingerekend door de autoriteiten", zei Joel Simon, directeur van de CPJ.

"Meer nog dan agenten in burger of aanhangers van de regering is het leger de grootste kracht geworden achter de arrestatie van journalisten en het in beslag nemen van hun uitrustingen."

De afgelopen dagen zijn verscheidene journalisten, onder wie twee correspondenten van Al-Jazeera, urenlang vastgehouden door de militaire inlichtingendienst. Sinds 30 januari is bovendien 140 maal melding gemaakt van een aanval op een journalist.