NIJMEGEN - Het beeld van mannen en vrouwen en hun bezigheden op televisie loopt enorm achter.

Dat blijkt uit een onderzoek van communicatiewetenschapper Pascale Emons van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Emons analyseerde rolmodellen en het voorkomen van geweld of religie in films, comedy's en soaps die in Nederland op 'prime time' zijn uitgezonden tussen 1980 en 2005. Zij keek onder meer naar Friends, Sex and the City, GTST en Zeg 'ns Aaa.

Traditioneel

Emons, die deze maand op haar onderzoek gaat promoveren, constateert dat er wel meer ongehuwde stellen en gescheiden hoofdpersonen te zien zijn. Ook zijn er meer vrouwelijke hoofdpersonen, maar slechts een derde van hen werkt, terwijl dat bij mannelijke hoofdpersonen ruim de helft is.

Die zijn ook vaker op de werkvloer te zien. ''Allemaal vrij traditioneel'', vindt Emons. In Amerikaanse series is dat nog meer het geval dan in Nederlandse producties.

Ontkerkelijking

Televisie liep volgens de onderzoekster wel voor als het gaat om religie. Ruim voordat de ontkerkelijking in Nederland fors doorzette, speelde religie in tv-drama al bijna geen rol meer. Het voorkomen van geweld is in 25 jaar tijd vrijwel hetzelfde gebleven. Hoofdpersonen gebruiken wel meer geweld en slaan, schoppen en schieten is ook serieuzer van aard geworden.