AMSTERDAM - Egyptische politiemannen hebben opnieuw verschillende journalisten aangevallen die verslag deden van de aanzwellende protesten in dat land tegen het dertigjarige regime van president Hosni Mubarak.

Volgens CNN-verslaggever Ben Wedeman is een cameraploeg van zijn zender op het Tahrir-plein in het centrum van Caïro door politieagenten in burger aangevallen. Daarbij werd een camera vernield.

Een fotograaf van de Egyptische krant Al-Masry Al-Youm werd tijdens rellen in de havenstad Suez geraakt door een rubberkogel.

Egyptische kranten

BBC-verslaggever Assad Alsawy werd door agenten in burger mishandeld tijdens een demonstratie in Caïro. Hij zegt dat zijn aanvallers het speciaal op hem gemunt hadden, en doorgingen met de aanval toen hij zich als journalist identificeerde.

Volgens Verslaggevers zonder Grenzen, een organisatie die wereldwijd opkomt voor de persvrijheid, zijn ook journalisten van onder meer Associated Press, Reuters en de Egyptische kranten Daily News, Ash-Shourouq en Al-Wafd opgepakt of mishandeld.

Fransen

Het Franse ministerie Buitenlandse Zaken maakte vrijdag bekend dat vier Franse journalisten bij de demonstraties zijn gearresteerd. Zij werden in de loop van de dag weer vrijgelaten, meldde de Arabische nieuwszender Al Arabiyah.

Eerder deze week bleek al dat ook een aantal Nederlandse journalisten door Egyptische ordetroepen is mishandeld. Een correspondent van ochtendblad Trouw werd met knuppels geslagen. Het minnisterie van Buitenlandse Zaken meldde donderdag dat ook andere Nederlandse verslaggevers zijn aangevallen, maar wilde op verzoek van de betrokkenen geen nadere details bekendmaken.