AMSTERDAM - Een correspondent van ochtendblad Trouw is dinsdagavond in Caïro mishandeld door tien geüniformeerde politieagenten.

Dat meldt Trouw zelf op zijn website. In de Egyptische hoofdstad is het sinds dinsdag onrustig: duizenden demonstranten eisen het vertrek van president Hosni Mubarak, die het land al bijna dertig jaar op autoritaire wijze leidt.

Bij de protesten vielen zeker vier doden en tientallen gewonden. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat honderden demonstranten zijn gearresteerd.

Gerichte actie

Volgens Trouw zou de mishandeling een gerichte actie geweest zijn: de correspondent zou zich niet tussen demonstranten hebben bevonden, en zich hebben geïdentificeerd als een Nederlandse journalist. Hij werd desondanks "met knuppels over zijn hele lichaam geslagen", aldus de krant.

De journalist raakte weliswaar gewond, maar hoefde niet in het ziekenhuis te worden behandeld. Trouw publiceert donderdag zijn persoonlijke verslag van de gebeurtenissen.

Meer journalisten

Ook een journalist van de Britse krant The Guardian werd dinsdag in Caïro mishandeld, nadat hij samen met een groot aantal arrestanten werd gearresteerd.

Hij deed via de website van zijn krant verslag van de gang van zaken, rechtstreeks vanuit een volle arrestantenruimte in de Egyptische hoofdstad.

In een het lichaam van een cameraman van de pan-Arabische nieuwszender Al-Jazeera werden na afloop van de demonstraties van dinsdag zeven rubberen kogels aangetroffen, zo meldde een collega van hem via Twitter.

Volgens onbevestigde meldingen van ooggetuigen zouden woensdag opnieuw zeker acht journalisten zijn gearresteerd bij het gebouw van de Egyptische journalistenvakbond, toen zij protesteerden tegen de aanhouding van een collega.

Volg reacties van Twitteraars op de situatie in Egypte via NUlive