HILVERSUM - Jan Smit verzorgt samen met radio-dj Daniël Dekker in mei het commentaar bij het Eurovisiesongfestival. Dat liet de TROS, de omroep die het Europese liedjesevenement in Nederland uitzendt, woensdag weten.

Smit en Dekker geven commentaar bij de liedjes in de twee halve finales, op 10 en 12 mei, en tijdens de finale op 14 mei in het Duitse Düsseldorf.

De Volendamse groep 3JS vertegenwoordigt Nederland op het festival.

Smit neemt het stokje over van Cornald Maas, die vorig jaar werd ontslagen door de TROS omdat hij kritisch twitterde over Sieneke.

Of Smit ook volgend jaar commentaar levert bij het Eurovisie Songfestival, is nog niet duidelijk. "We kijken eerst hoe dit jaar gaat", laat een woordvoerder van de TROS weten.

"Dit jaar was de keus voor Jan logisch. Hij is TROS-presentator, kent de 3JS goed en kan makkelijk naar Duitsland afreizen. Volgend jaar zien we wel weer."

Yolanthe

De Volendammer, die in november vader werd, is niet betrokken bij het Nationaal Songfestival. Dat wordt zondag gepresenteerd door zijn ex, Yolanthe Sneijder-Cabau.

De afgelopen twee jaar mocht Yolanthe tijdens het Eurovisie Songfestival de punten namens Nederland uitdelen. Of ze dat ook dit jaar gaat doen, is nog niet bekend.

Poliep

Jan Smit moet zich momenteel koest houden wegens een poliep op zijn stembanden. Smit ging maandag onder het mes in Rotterdam, maar moet de komende twee tot drie maanden stemrust houden.

"Jan is erg stil, maar dat is ook wel eens lekker", vertelde manager Jaap Buys tijdens de radioshow Gouden Uren. "Hij kan uren ouwehoeren, dus het is wel eens lekker als hij niets zegt."