AMSTERDAM - De internetredacties van Het Parool, Trouw en De Volkskrant gaan binnenkort één centrale redactie vormen. De webredacteuren krijgen een eigen hoofdredacteur en verhuizen naar Rotterdam.

Mediawebsite De Nieuwe Reporter meldt donderdag dat de nieuwe ploeg, die voorlopig ‘Persgroep Digital’ wordt genoemd, per 1 maart moet gaan starten.

Ook de webredactie van het AD voegt zich bij de centrale redactie. Bart Franssen, de huidige hoofdredacteur van AD.nl, wordt de hoofdredacteur van de nieuwe webredactie.

De nieuwe webredactie van 15 redacteuren komt in Rotterdam in het pand waar ook het AD en NRC zitten en krijgt een eigen hoofdredacteur. Daarmee vervalt de verantwoordelijkheid van de huidige hoofdredacties over de sites van de kranten.

Concurrent

De redactie is zeven dagen per week en 24 uur per dag bezet. ''We worden een volwaardige concurrent van grote nieuwssites als NU.nl en De Telegraaf, want wij brengen voortaan als eerste het nieuws. Het is een ambitieus plan'', zei hoofdredacteur Barbara van Beukering van Het Parool, die verheugd is over de investering van De Persgroep in de online-activiteiten.

De centrale redactie zorgt straks voor plaatsen van het algemene nieuws. Maar per titel zullen ook enkele redacteuren ervoor zorgen dat iedere webversie ‘een eigen gezicht’ krijgt.

Daarbij zal Trouw (twee redacteuren) zich volgens De Nieuwe Reporter richten op de thema’s groen en politiek, de Volkskrant (acht) op politiek en opinie en Het Parool (twee) op Amsterdam, cultuur en uitgaan. De website van het AD had al een eigen hoofdredacteur en blijft zich met twaalf redacteuren richten op sport en showbizz.

Fors meer

Dat zijn er volgens Van Beukering fors meer dan het huidige aantal internetredacteuren van de betrokken kranten gezamenlijk. Volgens haar maakt het niet uit dat de website van haar Amsterdamse krant voortaan in Rotterdam wordt gemaakt. ''Het is internet, al wordt de site in Schin op Geul gemaakt. Dat maakt niet uit.''

De Vlaamse uitgever van de kranten, de Persgroep, werkt bij de Vlaamse kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws al langer met één redactie die de websites verzorgt.

Volg hier de reacties op Twitter over dit nieuws.