AMSTERDAM - Nederland vindt de oudejaarsconferences van Youp van 't Hek het leukst. De jaarafsluitingen van de 56-jarige cabaretier vallen het best in de smaak bij het publiek, blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Synovate.

Negentien procent van de Nederlanders kiest voor Van 't Hek, gevolgd door Wim Kan die de oudejaarsconference in het leven riep. Veertien procent kiest voor de in 1983 overleden cabaretier.

Guido Weijers staat met tien procent op de derde plaats en is vooral populair onder jongeren en vrouwen.

Slechtste

Op de vraag wie de slechtste oudejaarsconferencier is, volgden veel verschillende namen maar een naam sprong er uit: Jan Jaap van der Wal.

De cabaretier die ook bekend is van het tv-programma Dit Was Het Nieuws, verzorgde in 2007 en 2009 de jaarafsluiting. Vijftien procent van de Nederlanders vindt hem de slechtste oudejaarsconferencier aller tijden.

Kerstnummers

Verder blijkt uit het onderzoek dat de meeste Nederlanders tijdens de kerstdagen het liefst luisteren naar White Christmas van Bing Crosby en All I want for Christmas van Mariah Carey. De nummers eindigen beide met tien procent op een gedeelde eerste plaats.

Last Christmas van Wham! en Driving Home for Christmas van Chris Rea volgen met negen procent.