DEN HAAG - ''Omroep PowNed moet zich beter kleden.'' Dat is het motto waarmee SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf maandag in de Tweede Kamer de begrotingsbehandeling Media ingaat. Dat liet hij vrijdag weten.

PowNed komt voort uit het populaire weblog GeenStijl. Met zijn motto verwijst de volksvertegenwoordiger naar de in zijn optiek stijlloze wijze van radio en tv maken. Hij wil dat mediaminister Marja van Bijsterveldt tijdens de begrotingsbehandeling voorhouden.

''Wat deze omroep momenteel presenteert is nog geen stijl. Hard, rauw en brutaal optreden is te mager om met belastinggeld gefinancierd te worden. Is een nieuwe stijl te hoog gegrepen, dan zal dat de omroep aan het eind van deze proefperiode de das om moeten doen.''

Ledengrens

De opmerkingen van Dijkgraaf moeten volgens een SGP-woordvoerder worden gezien tegen de achtergrond van een pleidooi van de partij voor stijlvolle omroepen met een hechte maatschappelijke verankering. Daarom wil de SGP zowel de ledengrens als de contributie voor omroepen verhogen.

''De minimale achterban moet groter en moet bereid zijn meer te betalen'', aldus de parlementariër. ''De wettelijke contributie van 5,72 euro is een vooroorlogs tarief, een lachertje. Door de contributie en het ledental flink te verhogen kan de wildgroei aan omroepen worden tegengegaan.''