HILVERSUM - De NCRV brengt het tv-programma Family Matters van Keith Bakker niet op de buis, nu de hulpverlener in opspraak is gekomen.

De omroep trekt alle afleveringen van het derde seizoen terug op basis van een verhaal in De Telegraaf, waarin een ex-patiënte beweert door de verslavingsdeskundige te zijn misbruikt.

''We zijn zeer geschokt over de aantijgingen tegen Keith Bakker'', aldus een woordvoerder van de omroep.

''Meerdere cliënten laten zich zeer kritisch uit over de werkwijze van Keith Bakker als therapeut. Een therapeut kan alleen werken vanuit een absolute vertrouwensbasis. Die is in deze situatie weggevallen.''

Het programma heeft volgens de woordvoerder enkele tonnen gekost.

Gameverslavingen

Bakker reisde voor het programma met vijf gezinnen naar het Spaanse Andalusië. Het derde seizoen, dat op dinsdag 14 december zou beginnen, stond in het teken van gameverslavingen en eetstoornissen.

In totaal zijn tien afleveringen geschrapt. De NCRV heeft op de website van het programma, waarop de deelnemende families aanvankelijk weblogs zouden bijhouden, een verklaring gezet.

Reactie Bakker

Bakker ontkende vrijdag in een reactie dat hij jongeren, die bij hem in behandeling zijn, seksueel zou hebben misbruikt.

Het is hem ook niet bekend wie deze beschuldigingen zouden hebben geuit. Hij wijst elke beschuldiging van misbruik af.

Onconventioneel

Keith Bakker behandelt in zijn kliniek Smith & Jones jongeren met verslavings- en gedragsproblemen. Hij is zelf drugs- en alcoholverslaafd geweest. Zijn methodes zijn onconventioneel.

''Keith doorbreekt het verslavingsgedrag door deze jongeren te confronteren en door hen bescherming te bieden."

"Dit houdt in: veiligheid, warmte en tegelijkertijd harde confrontatie'', aldus zijn woordvoerster. Sinds 2004 behandelt Bakker jongeren die bij de reguliere zorg niet verder kwamen.

Voorbarig

Het besluit van de NCRV noemt Bakker een voorbarige beslissing. ''We zijn heel erg teleurgesteld in de NCRV, maar we hebben wel begrip voor het besluit dat in de commotie is genomen'', aldus de woordvoerster van Bakker.

Volgens de verslavingsdeskundige hebben honderden ouders en ex-verslaafden vrijdag hun steun aan hem betuigd. Het is nog niet bekend wat er dinsdag op de plek van Family Matters te zien zal zijn op Nederland 3.