AMSTERDAM - 3FM vindt het vooral voor de stille slachtoffers van aids jammer dat de regering dit jaar heeft besloten geen bijdrage te leveren aan Serious Request.

"De actie zal niet minder goed worden omdat de regering afziet van een bijdrage, het aantal kinderen dat we kunnen helpen zal wel substantieel minder zijn", reageert zendermanager Wilbert Mutsaers.

De jaarlijkse actie van 3FM zet zich dit jaar in voor de stille slachtoffers van aids, vooral kinderen die hun ouders verloren hebben aan de ziekte. De regering leverde tot nu toe elk jaar een bijdrage aan de actie, waardoor het eindbedrag miljoenen hoger uitviel.

"Gelukkig steunt het Nederlandse publiek de actie actief", vertelt Mutsaers. "In heel het land zijn initiatieven die bijdragen aan de inzameling. We zijn blij met elke euro, met elke bijdrage, groot of klein."

Verbaasd

Ook in de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd op het regeringsbesluit. De ChristenUnie roept het kabinet op alsnog bij te dragen aan Serious Request. "Het succes van het Glazen Huis laat zien dat ontwikkelingshulp onder de bevolking leeft", stelt ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind. "Laten we met z'n allen, kabinet én bevolking een succes maken van het Glazen Huis."

Serious Request gaat over negen dagen van start. Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg laten zich volgende week zaterdag opsluiten in het Glazen Huis, dat dit jaar in Eindhoven staat. De drie dj's zitten zes dagen, tot kerstavond, zonder eten vast en draaien verzoekplaatjes in ruil voor een donatie.

Verschillende Nederlandse artiesten hebben hun medewerking toegezegd. Zo treden onder meer Marco Borsato, Alain Clark en Ilse DeLange belangeloos op en doneert Youp van 't Hek de gehele opbrengst van zijn glossy De Help.