AMSTERDAM - De glossy Glamour is donderdag op het dertiende TijdschriftenGala gekroond tot het beste tijdschrift van 2010.

Glamour won de belangrijkste prijs voor tijdschriften, de Mercur. Dat heeft de jury donderdag bekendgemaakt. Hilmar Mulder van het blad Grazia werd tot hoofdredacteur van het jaar 2010 gekozen.

Volgens de jury is Glamour meer dan een magazine. ''Glamour ontwikkelde eigenzinnige evenementen, scoorde de beste oplagecijfers ooit en behoort tot de top 3 op de advertentiemarkt van vrouwenbladen'', aldus het rapport.

De jury roemt Mulder om de online ontwikkelingen van haar blad en het profileren van de Grazia en zichzelf.

Vrij Nederland

De oeuvreprijs, de Mercur d'Or/LOF-prijs voor publiekstijdschriften, is toegekend aan opinieblad Vrij Nederland. ''Zeventig jaar, springlevend en in toenemende mate onmisbaar voor spraakmakend Nederland'', oordeelde de jury met daarin onder anderen Auke Visser, Theo Bouwman en Inez van Oord.

Tot de beste nieuwe lancering van dit jaar is het magazine Helden van Frits en Barbara Barend uitgeroepen.

NUsport

NUsport, product van het samengaan van het blad Sportweek en de aan NU.nl verbonden sportsite NUsport.nl, kreeg de prijs voor de beste innovatie van 2010. Uitgever Jan Paul de Wildt noemt de prijs "een beloning voor een prachtig lanceringsjaar."

Volgens hoofdredacteur Richard Plugge heeft NUsport "de blauwdruk voor de redactie van de toekomst neergezet. Alleen dankzij de flexibiliteit van een echt multimediale redactie kan dit slagen."