DEN HAAG - Bij de Raad van State dient donderdag een spoedzitting over de toewijzing van publieke zendtijd voor moslims. Het Commissariaat voor de Media vraagt via deze spoedprocedure meer tijd om te beslissen.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde in oktober dat het Commissariaat beter moet motiveren waarom de Stichting Moslimomroep (SMO) geen zendtijd kreeg.

De rechter legde de mediawaakhond daarvoor een termijn op van zes weken. Het Commissariaat vindt dat te kort.

Spoedprocedure

De toezichthouder vraagt de Raad van State deze week in een spoedprocedure om meer tijd dan de inmiddels verstreken termijn, zodat het een besluit kan nemen waarin alle lopende procedures worden meegenomen. De Raad van State streeft ernaar binnen twee weken uitspraak te doen.

De SMO vindt dat het Commissariaat de zendtijd alsnog aan haar moet toekennen. Zij ging daarom tegen de uitspraak van het Commissariaat in hoger beroep bij de Raad van State. Die zaak dient in 2011, zei een woordvoerster van de Raad van State woensdag.

Kandidaten

Sinds de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) zichzelf hebben opgeheven na aanhoudende bestuurlijke problemen, bestaat er geen publieke moslimomroep meer in Nederland.

De SMO was een van de kandidaten die aanspraak wilden maken op de vrijgekomen zendtijd, maar het Commissariaat wees de zendtijd aanvankelijk toe aan de Stichting Samenwerkende Moslim Organisatie Nederland (SMON).

Uitzendlicentie

Overigens verloor de SMON afgelopen zomer de uitzendlicentie voor de periode 2010-2015, nog voordat de nieuwe omroep was begonnen met uitzenden. Het Commissariaat voor de Media bepaalde dat de omroep zich niet meer voldoende onderscheidde na het vertrek van Academica Islamica, als gevolg van interne conflicten. Die islamitische organisatie moest via de omroep juist moslims van de tweede en derde generatie aanspreken.

De toezichthouder wil nu eerdere aanvragen van alle kandidaat-omroepen opnieuw bekijken.